Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nasıl Yapılır

Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Engelli vergi indirimi sorgulaması toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu içerisinde en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Engelliler için; devlet bazlı olarak yapılmış pek çok kolaylaştırıcı seçenekler bulunmaktadır. Engelli vergi indirimi de bu kapsamda karşımıza çıkan bir takım yararlardan biridir.

Kanunda belirtilen ölçütlere göre engelli vergi indirimi; çalışma gücünü belirli oranlarda kaybetmiş bireyler için farklı derecelerle sınıflandırılmıştır. Bu dereceleri başlıklar altında toplayacak olursak;

ADVERSTISEMENT
  • Çalışma gücünün en az %80’ini kaybetmiş olanlar 1. derece engelli
  • Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olanlar 2. Derece engelli
  • Çalışma gücünün en az %40’ını kaybetmiş olan vatandaşlarımız ise 3. Derece engellidir.

Genel olarak, devletin sağlamış olduğu faydalardan yararlanabilmek için engelli bireyde bulunan engel oranının %40’ın altına düşmemesi gereklidir. Bu oran %40’ın altına düşünce engelli birey; ne kadar engeli olursa olsun, bir şekilde diğerlerinden daha kolayca bazı işlerini görebilmektedir.

Bu yüzden belirlenmiş olan ölçütün %40’ın altına düşmemesi esastır.

Çalışan bir engelli birey için söz konusu olan engelli vergi indirimi konusu, kanunda belirtildiği şekli ile birinci, ikinci ve üçüncü derece engellileri kapsar biçimde vergi indiriminden yararlanma söz konusudur.

ADVERSTISEMENT

Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nereden Yapılır?

Engelli vergi indirimi sorgulaması bmvdb.gov.tr adresinden yapılmaktadır. Bu adrese tıklayarak, engelli vergi indiriminden yararlanıp yararlanmadığını öğrenme imkanı bulan engelli vatandaşımız için sorgulama bu kadar kolay ulaşılabilir özelliktedir.

Açılacak olan ekranda ise TC kimlik numaranızı girerek, işleminizi tamamlayabilirsiniz. Sadece vergi indirimine değil, ilgili olan diğer pek çok şeye de ulaşmak için yine bu ekranı kullanabilirsiniz.

Vergi indirimleri; engelin derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Birinci derece engelli olan vatandaşlarımız için vergilerde 200 TL’lik bir indirim yapılmaktadır. İkinci derecede engelli olan vatandaşlarımız ise vergilerden 120 TL tutarında bir indirim sağlamaktadırlar. Aynı şekilde üçüncü dereceden engelli olan tüm vatandaşlarımız ise ödeyecekleri verginin 50 TL’lik bir indirimine sahip olabileceklerdir.

ADVERSTISEMENT

Bu tür kolaylaştırıcı tedbirler doğrultusunda; engelli olan vatandaşlarımızın sosyal hayattaki kolaylıkları oldukça etkin rol oynamaktadır. Devlet tekelinde yapılan pek çok yardım, farklı yerlerde geçerli olan indirimler ve bu tarzdaki birçok fayda ile buluşan engelli vatandaşlarımız için gerek sosyal alanda, gerek sağlık alanında, gerekse kamu alanında fazlaca fayda sağlanmaktadır.

 

Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nereden Yapılır?
Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nereden Yapılır?

Engelli vergi indirimi sorgulaması yine engellilere sağlanan faydalar çerçevesinde değerlendirilen konulardandır. Eskiden uzun uğraşlar sonucunda ilgili olan kurumlarca yapılacak olan sorgulama sonucunda, engelli olan ve başvuru yapan kişiler sonuca ulaşmaktaydı. Şimdi ise bu süreç oldukça kısalarak, bilgisayar ekranından ulaşılabilir hale geldi. Bu da yine sağlanan kolaylıklar arasında bulunan bir konudur.

Engelli vergi indirimi sorgulaması kolayca ulaşılabilir vaziyette olmakla birlikte, diğer merak edilenlere de yine aynı link üzerinden ulaşabilirsiniz.