Engelli Memur Alımı Nasıl yapılır? Şartları Nelerdir?

Sağlıklı her yurttaşın olmak istediği devlet kamu personeli engellilere 657 sayılı devlet kamu personeli yasanın 53. Maddesine istinaden “ Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ve Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik” ile garanti altına alınmış ve kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet vermekte olan personelin % 3 ‘ü kadarının engellilerden bulundurulmasını sağlanmıştır. Bu kapsamda devlet kamu personeli olmayı isteyen engelli halkımızın nereye müracaat yapması gerekli olduğu ve Engellilerin nasıl devlet kamu personeli olabileceği ve Engelli kamu personeli alımının nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermek amacıyla hazırladığımız bu yazının devlet kamu personeli olmayı isteyen tüm engellilere yardımcı olacağını düşünmekteyim. Devlet kamu personeli olmayı isteyen engelli kişilerin öncelik ile engel durumunu göstermekte olan bir rapor almaları ve çalışıp çalışamayacaklarını belirtmeleri gerekiyor.

Engelli Raporu Nasıl Temin Edilir?

ADVERSTISEMENT

Engelli kişilerin ne kadar engeli bulunduğunu belirlenmesi noktasında Engelli Sağlık Kurulu Raporu temin etmeleri gerekiyor. Bu rapor Sağlık bakanlığınca Engelli raporu hazırlamaya yetkisi bulunan tam teşekküllü kamu hastaneleri sayesinde verilmektedir. Fiziksel ya da zihinsel noktada bir engeli bulunan vatandaşlarımız bu kurumlara müracaat ederek gerekli tetkik ve muayeneler yapıldıktan sonra rahatsızlık türüne göre olacak şekilde farklı rapor oranlarını tespit edilerek bulunduğunuz rahatsızlık ile alakalı engelli raporu vermektedir. Bu raporu temin etmek isteyen engelli kişiler rapor vermeye yetkisi bulunan hastanelere kendileri, aileleri, vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından müracaat edebilmektedir. Yapılan müracaat neticesinde ilgili hastane sizi ilgili hastane bölümlerine göndererek tetkiklerinizi ve bununla birlikte muayenelerinizi yaptırmaktadır. Bu raporu temin etmek için hazırlamanız gerekli olan belgeler;

Nüfus cüzdanı ve fotokopisi

Dilekçe

ADVERSTISEMENT

6 Adet fotoğraf

Bu belgeler ile yapacağınız müracaatlar neticesinde yapılan değerlendirmenin tamamlanmasından arkasından kurul tarafından yüzdesel olarak sunulan Engelli raporu oranının % 40 ve daha üzeri olması ve bununla birlikte ayrıca çalışabilir durumda bulunulması belirtmesi gerekiyor. Bu raporu temin eden bir engelli vatandaşımız Engelli statüsünde Devlet Memuru olabilmek için gereken müracaatları yapabilir.

E-KPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı)

ADVERSTISEMENT

Engelli fertlerin devlet kamu personeli olarak alınması ile alakalı yönetmelik ve buna bağlı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Devlet Personel Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Seçme, Ölçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile karşılıklı yapılan protokol çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılan ve uygulanmakta olan sınava göre devlet kamu personeli olabilmektedir. Engelliler Devlet kamu personeli olabilmek noktasında eğitim durumlarına göre ayrılmaktadır. İlkokul, ortaokul ya da ilköğretim seviyesinde olanları çekilişle atamaktadır. Bu kuralar yapılan müracaatlar noter karşısında kura çekimi marifeti ile yapılmaktadır. Ön lisans ve Lise, Lisans mezunları değerlendirildiğinde E-KPSS sınav uygulaması ile birlikte devlet kamu personeli olabilmektedirler. Bununla birlikte bu sınava katılmak isteyen engellilere isteklerine uygun olarak engel pozisyonlarına uygun refakatçi de sağlanmaktadır. Bu sınav ve bununla birlikte kura sistemi 2 senede bir gerçekleşmekte ve geçerliliği ise sınavın 2 yıl olmaktadır. Devlet kurumlarının istekleri çerçevesinde istenilen engelli personel sayısına doğrultusunda hazırlanan listeden vatandaşlar tercih yaparak atamaları sağlanmaktadır. Bu sınava girmek isteyen Engellilerin 18 yaşını tamamlamış olması gerekli olduğu gibi bir sanat ya da meslek okulu mezunlarının 15 yaşında müracaat yapmaları da mümkün kılınmaktadır. Ayrıca sınavlara müracaat noktasında 65 yaşını tamamlayana kadar bütün engelliler vatandaşlar bu sınava başvuru sağlayabilirler.

Engelli Devlet Memuru Ne İş Yapar?

Kurumların gereksinimleri doğrultusunda istenilen personellerin istenilen nitelik koşullarını taşıması gerekiyor. Alınacak personelin istihdam edilecek olan kadronun gerekli bulduğu eğitim durumu ile alakalı, cinsiyet durumuna ve diğer özel gereklilikler ( yeterlilik belgesi veya sertifika) bulundurması gerekiyor. Açıklamasında ise ihtiyaç duyulan çalışanın ihtiyacına belirtilen koşullar ile uyum sağlaması gerekiyor. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarının gereksinimleri doğrultusunda değişik alanlarda Engelli Devlet Memuru temin edilmektedir. Hizmetli, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, kamu personeli, öğretmen, müezzin mühendis, kayyum ve bunun gibi pek çok kadroda engelli kamu personeli alımı sağlanmaktadır. Daha önce açıkladığımız gibi kurumların hangi noktada personele ihtiyacı varsa bu taleplere göre kadrolar tespit edilmektedir. Atanan Engelli kamu personeli atandıkları kadroya uygun olacak şekilde işlerde istihdam edilmektedir.

Emeklilik
Engellilerin sağlık sorunları ile bağlantılı olarak daha erken şekilde emekli oldukları bilinmektedir.

% 40 ile % 49 oranları noktasında engeli var olan 18 sene boyunca 4680 pirim günü ödenmesi gerekiyor.
%50 ile % 59 oranında engeli var olan devlet kamu personeli 16 yıl çalışması ile 4320 pirim günü ödeme sağlayarak emeklilik hakkını temin etmektedir.